Freelancing in NL cover

Download

Freelancers: de flexibele kracht achter innovatie


Waarom kiezen steeds meer hoogopgeleide professionals voor een freelance carrière en hoe dragen zij bij aan de innovatie in ons bedrijfsleven? Ontdek het dynamische Nederlandse freelancelandschap met ons boeiende e-book! Malt onthult de cruciale rol van deze talentvolle freelancers, onderzoekt hun drijfveren en werpt een licht op mogelijke veranderingen in de Nederlandse regelgeving. Een must-read voor iedereen in de freelance-industrie, van zelfstandigen tot bedrijfsleiders die op zoek zijn naar innovatieve oplossingen.

 

In dit e-book ontdek je:

  • Diepgaande inzichten in het Nederlandse freelancelandschap.
  • Waarom freelancers de drijvende kracht zijn achter innovatie.
  • De impact van nieuwe wetgeving op de flexibiliteit en innovatiekracht van freelancers.

Wist je dat?

Bijna 61% van alle Nederlandse auteurs en kunstenaars en 47% van de vakspecialisten op artistiek en cultureel gebied (zoals grafisch vormgevers, fotografen en interieurontwerpers) is ZZP’er. 

Specialistische zakelijke dienstverlening:
Hier werkte 30% van de werkenden als ZZP’er. Denk hierbij bijvoorbeeld aan copywriters, consultants en data-analisten.

Landbouw, bosbouw & visserij:
Ook in deze sector was 30% van de werkenden ZZP’er. 

Cultuur, sport & recreatie:
Hier vormden ZZP’ers 37% van de werkenden. 

Paint palette graphic

Het aantal freelancers in Nederland blijft stijgen

Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt, is er ondertussen een explosieve groei van zelfstandige professionals te zien in de laatste tien jaar. Het aantal ZZP’ers in Nederland is gestegen tot bijna 1.6 miljoen in 2023. Dat zijn er ruim 700.000 meer dan in 2013.

Van alle bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel zijn circa 2 op de 3 (68%) geregistreerd als ZZP’er, zo blijkt uit het KvK Trendrapport dat in oktober 2023 werd gepubliceerd. Zij leveren daarmee op verschillende levels een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.

Screenshot 2024-02-02 at 12.42.12

"Als freelancer in de duurzaamheidssector is het niet genoeg om 'even een cursusje te volgen'. Mijn vakgebied verandert zo snel, dat ik me voortdurend moet inlezen en bijblijven. Ik wissel geregeld ervaringen uit met collega's en andere experts, over allerlei verschillende onderwerpen: van ontbossingswetgeving tot energietransitie. Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, en bespreek ik de uitdagingen waar we mee te maken hebben. Dit vereist meer dan formele training; het is een voortdurende ontdekkingstocht, gedreven door mijn intrinsieke interesse en nieuwsgierigheid."

Maarten de Haan, freelance sustainability manager